Ana Sayfa Haberler Kur korumalı mevduata geçenlere soğuk duş!

Kur korumalı mevduata geçenlere soğuk duş!

595
0

AKP hükumetinin dolar kurunun artışını durdurmak için getirdiği kur korumalı mevduata geçenler dolar kurunun baskılanması nedeniyle zarar etti. Yatırımcının yeni rotasının borsa olacağı öne sürülüyor.

Temmuz ayında dolarını bozdurup kur korumalı mevduata (KKM) geçenler, dolar kurunda yüksek artış olmaması nedeniyle kur farkı alamadı, sadece faiz getirisi elde etti.

Yatırımcılar, kazandıkları para ile temmuz ayında bozdurdukları doları dahi alamayarak zarar etti. Bu durum KKM yatırımcılarını yeni arayışlara itti. KKM yatırımcılarının yeni rotasının borsa olacağı öne sürüldü.

KKM HESABI 1 TRİLYON 443 MİLYAR LİRAYI GEÇTİ

AKP hükumetinin dolar kurunu belli seviyede tutmak için getirdiği kur korumalı mevduat (KKM) hesabı 14 Ekim’de 1 trilyon 443 milyar liraya ulaştı. Bu tutarın yüzde 48 oranında 692 milyar lirası TL cinsinden açılan hesaplardan, yüzde 52 oranında 742 milyar lirası ise dövizden dönüşümle açılan hesaplardan oluşuyor. Hesap sahibi gerçek ve tüzel kişi sayısı ise 2.3 milyon.

KKM, KAMUYA YÜK OLMAYA DEVAM EDİYOR

KKM, tartışılmaya devam ediyor. KKM’nin bugüne kadar Hazine’ye 85 milyar lira, Merkez Bankasına ise 117 milyar lira olmak üzere kamuya toplamda 202 milyar TL bir yük getirdi. Yükün yıl sonunda 300 milyar liraya ulaşması bekleniyor.

KUR FARKI ALAMADILAR

KKM’ya yatırım yapanlar, dolarda yüksek artış olmadığı için kur farkı alamadı. Ziraat Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı, Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşçu, bu konu ile ilgili şu paylaşımı yaptı: “25 Temmuz 2022 tarihinden itibaren KKMH’lar 17.84 TL ve üzerindeki dolar kurundan açıldığı için dolar kuru 25 Ekim 2022 tarihinden itibaren 18.60 TL üzerine çıkmadığı taktirde kur farkı alamayacaklar. Sadece yıllık % 17 faiz üzerinden üç aylık % 4.25 faiz getirisi elde edecekler” dedi.

KUR KORUMALI MEVDUATIN CAZİBESİ AZALDI

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş ise kur korumalı mevduatın cazibesinin azaldığını ve bu nedenle KKM’de bulunanların paralarını başka şekillerde değerlendirebileceğini belirtti. Aktaş, “KKM’de çözülme olur mu, olursa para nereye gider?” başlıklı yazısında şu ifadeleri kullandı: “KKM’nin faiz yüzde 13.5, piyasadaki faiz yüzde 25 dolayında… Ama KKM’den çıkıldığında ele geçecek parayla alınacak döviz vadeli yatırılırsa iş değişiyor. Bir süre öncesine kadar bankalar döviz hesaplarına neredeyse hiç faiz vermiyordu. Ama ya şimdi? Yine Merkez Bankası verileri, yine 14 Ekim’deki durum… Dolarda bir aya kadar vadeliye yüzde 3.09 faiz veriliyor. Euroda ise faiz uzun vadelide daha yüksek; altı ay vadeliye yüzde 2.30 faiz uygulanıyor.”

BATIREL: KKM’DEKİ PARA BORSAYA AKACAK

Türkiye gazetesi yazarı Necmettin Batırel, dövizdeki oynaklık sona erdiği için kur korumalı mevduatta biriken 78 milyar doların çözülerek borsaya akacağını, böylece endeksin 9 bine ulaşacağını iddia etti. Batırel, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Kur korumalı hesaplarda biriken 78 milyar dolar çözülecek. Neden mi? Çünkü dövizdeki oynaklık sona erdi. TL değer kaybetmiyor. Hazine kur farkı ödemeyecek. Ayrıca faiz indirimiyle kur korumalıya yıllık ödenen faiz de düşüyor. Bu para borsaya akacak. Endeks 9 bine ulaşacak” dedi.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.