Ana Sayfa Haberler “Muhafazakar kitleler kendilerini enseste uğramış hissediyorlar”

“Muhafazakar kitleler kendilerini enseste uğramış hissediyorlar”

562
0

Mağdurlar İçin Adalet Topluluğu’nun “2. Yılında OHAL’in Toplumsal Maliyetleri” başlıklı raporunu değerlendiren akademisyenler, toplumsal bir yıkım yaşandığını belirtti, özellikle bebekleri olan kadınların ve çocukların bu dönemde en fazla sağlığı bozulan kesim olduğuna dikkat çekti. Kadınların her gün “kapım çalınacak” korkusu yaşadığını ifade eden psikiyatrist Prof. Dr. Hasan Herken, bu süreçte anne babasından ayrılmak zorunda kalan çocukların her türlü stres, anksiyeteye duyarlı hale geldiklerini söyledi. Diğer yandan akademisyenler mağduriyet yaşayan kesimlerde, devlet, din, bayrak, millet kavramlarına yönelik sorgulamalara dikkat çekti.

“Mağdurlar İçin Adalet” başlığıyla gerçekleşen forumda 20 Temmuz 2016’da ilan edilen ve iki yıl süren OHAL’in 3 bin 776 kişiyle konuşularak toplumsal maliyetlerinin değerlendirildiği raporun sonuçları tartışıldı. Mimarlar Odası’nda gerçekleşen forum akademisyenler, hukuçular ve insan hakları savunucularının katılımıyla gerçekleşti.

HDP Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, OHAL’in ardındaki süreçte nasıl bir zulüm yaşandığını ortaya koymak için böyle bir çalışma yaptıklarını belirterek raporla bireysel ve toplumsal yıkım yaşandığının tespitinin yapıldığını aktardı. Gergerlioğlu, OHAL döneminde yapılanlarla toplum açısından bir hayal kırıklığını yaşandığını, toplumun vicdanını kaybettiğini ve birçok zulme sessiz kalındığını söyledi.

“KADINLAR VE ÇOCUKLAR  EN FAZLA SAĞLIĞI BOZULANLAR”

Psikiyatri alanında akademisyenken kendisi de OHAL mağduru olan Prof. Dr. Hasan Herken, toplumun ruh sağlığının bu dönemde bozulmamasının imkansız olduğunu söyledi. OHAL mağduriyeti yaşayanların yarısının göç etmek zorunda kaldığını belirten Henken, en çok sağlığı bozulanların bebekleri olan kadınlar, bir yaş altı çocuklar ve adelosan dönemindeki kız ve erkek çocuklar olduğunu belirtti. Kadınların her gün “kapım çalınacak” korkusu yaşadığını ifade eden Herken, bu süreçte anne babasından ayrılmak zorunda kalan çocukların da her türlü stres, anksiyeteye duyarlı hale geldiklerini söyledi. Herken, adelosan dönemindeki çocuklarında geri dönüşü olmayan kayıplar yaşadığını belirterek, intihar ve madde bağımlılığı görüldüğünü söyledi.

KADINLARA YÖNELİK TEHDİTLER VE İSTİSMAR

Herken, rapordan OHAL döneminde kadınlara yönelik gerçekleşen tehdit ve istismara ilişkin de örnerkler paylaştı. Herken, “Kocası cezaevinde bir kadın ev kirasını ödeyemiyor, önce evin eşyalarını satıyor, elde bir şey kalmayınca ev sahibi ‘Ödemenin başka yolları da var’ diyor. Nasıl tedavi edeceksiniz bu insanları” dedi. Eşinden boşanan bir kadın öğretmenin OHAL döneminde “İşten attırırım” tehdiyle okul müdürünün istismarına uğradığını belirten Herken, bir asistanın hocasının cinsel ilişki talebini kabul etmediği için işinden olduğunu söyledi.

“KHK’LER İPTAL EDİLSE BİLE TRAVMALAR ON YILLARCA SÜRECEK”

Yaşananların toplumu dönüştürdüğünü belirten Herken, mağdur olanların dayanışmaya başladığını, inandıkları değerler ve devlet hakkında yorumlarını yenilediklerini belirtti. Ummadıkları kişilerden yardım gören insanlara dikkat çeken Herken, “’Sol ve sosyalistlerden başka yüzüme bakan yok. Oysa ben onlara karşıydım’ diyenler var. İnsanların laiklik algılarında dönüşüm var. Siyasal İslama kin duyan bir katman var” dedi. Kadın ve çocukların tutuklandığına dikkat çeken Herken, “KHK’ler iptal edilse bile travmalar on yıllarca ortadan kalkmaz. Bunun en üzücü tarafı ise yargı eliyle yapılması” dedi.

Kaynak: Evrensel

Haberin linki: https://www.evrensel.net/haber/374838/akademisyenler-ohalin-toplumsal-maliyetleri-raporunu-degerlendirdi

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.