Siyasetin gündemi ile vatandaşın gündemi farklı… Ekonomik krizi iliklerine kadar hisseden vatandaş, çaresiz kalınca sesini sosyal ağlardan duyurmaya çalışıyor.
Kendini yakan da var, aracını ateşe veren de… Fakat “geçinemiyoruz” çığlıklarını kimse duymuyor.
İşte o isimlerden biri… Ekonomik kriz sebebiyle atölyesini kapatmak mecburiyetinde kalan konfeksiyoncu Mert Çetinkal sosyal medyada bir video yayınladı. Çetinkal, “Biz bittik, evime ekmek götüremiyorum. Cebimde para yok.” dedi.
ZAMLARDAN SONRA ELEKTRİK FATURASI 9 BİN 500 TL’DEN 15 BİN TL’YE ÇIKTI
Büyük firmalara fason tekstil imalatı yaptığını aktaran Çetinkal elektrik zamlarından sonra faturasının 15 bin TL’yi geçtiğini belirtti.
Artan maliyetlerin altından kalkamayınca atölyeyi kapattığını ve çalışanlarını işten çıkardığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a seslenen Çetinkal şunları ifade etti: “A Haber’i seyrediyorum. ‘İşler şöyle patladı. Uçuyoruz’ diyorlar. Tüm esnafın işi bozuk. Herkes son noktada.”
“GÜNDEMİ DEĞİŞTİRMEYİN, GÜNDEM BİZİZ”
Çetinkal, krizin gündemden düşmesi için “Andımız”, “Cumhur İttifakı” gibi suni gündemlerin ortaya atıldığı görüşünde: “Sayın Cumhurbaşkanım ‘Biz bittik öldük’ diyoruz; ‘yol’ diyorsunuz, ‘havalimanı diyorsunuz. ‘Andımız’ konusu açılıyor. Gündemi değiştirmeyin. Asıl gündem biziz. Bittik” diye konuştu.
Konuşurken gözleri dolan Çetinkal videonun sonunda şunları söyledi: “Ne diyeceğimi bilemiyorum.”
Çetinkal’ın kendi ismi ile açtığı Youtube kanalında yayınladığı video sosyal medyada kısa sürede yayıldı.
Burası da Trabzon… Tonya ilçesinde, 1974 yılında, kooperatifleşme girişimiyle kurulan ‘Tonyakoop’ adlı süt fabrikasında üretime ara verildi. Üretime ara verilmesi kararıyla yaklaşık 50 kişi işsiz kalırken, hayvancılıkla geçimini sağlayanların ürettiği sütler ise ellerinde kaldı.
Günde yaklaşık 30 ton süt işlenen fabrikada, işsiz kalanlar ve ilçede geçimini hayvancılıkla sağlayan vatandaşlar, işletme önünde bir araya gelerek yaşananlara tepki gösterdi.
‘Tepkisizliğe karşı tepki’ yazılı dövizler taşıyan üreticiler, süt fabrikasında üretimin durdurulmasını, evlerinden kovalarla yanlarına getirdikleri sütleri işletme önündeki yola dökerek protesto etti.
Bir yandan da konkordato ilanları devam ediyor… Türkiye’nin köklü firmaları birer ikişer iflas bayrağını çekiyor.
ASRIN KONAKLARI’NI İNŞA EDEN KURAN İNŞAAT, KONKORDATO İLAN ETTİ
İstanbul Esenyurt’ta bulunan Asrın Konakları’nı inşa eden Kuran Şirketler Topluluğu, İnşaat Sektöründeki daralmadan etkilenerek konkordato ilan etti.
Kuran Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Av. Mustafa Kuran, ayrıca Tüm Hukukçular Birliği Başkanlığı görevini de yürütüyor. 1969 yılında kurulan aile işletmesi olan şirket, inşaat, akaryakıt, turizm ve eğitim sektörlerinde hizmet veriyor.
Yıllarca konut projeleri ile uğraşan Kuran Şirketler topluluğu, bugüne kadar Asrın Konakları Marina ve Asrın Konutları projelerini hayata geçirdi. Son dönemde mali anlamda sıkıntılı bir süreç geçiren şirket konkordato talebinde bulundu. 1991’den bu yana Yönetim Kurulu Başkanlığını Hüseyin Kuran yürütüyor.
SARAY HALI DA KONKORDATO İÇİN MAHKEMEDE
Türkiye’nin tanınmış işadamlarından Necati Kurmel’in kurduğu Saray Halı ve Saray Çiftliği’nin konkordato için İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne müracaat ettiği öğrenildi.
Saray Halı A.Ş. ve Saray Tarım Hayvancılık A.Ş. ile Ünlü İşadamı Necati Kurmel, Setenay Kurmel, Birant Kurmel ve Yunus C. Karaca için konkordato talep edildi.
SARAY ÇİFTLİĞİ’NDE 2 BİN 500 KİŞİ İSTİHDAM EDİLİYOR
Saray Halı ve Saray Çiftliği şirketleri, faaliyet gösterdikleri sektörde öncü konumunda bulunuyor.
Kayseri ve Adana’da tesisleri bulunan Saray Çiftliği, Avrupa’nın en büyük çiftlikleri arasında yer alıyor. Tarım ve hayvancılık sektörlerindeki işletmelerinde yaklaşık 2.500 kişi istihdam ediliyor.